Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği Uygulamada
İstanbul’da düzenlenen “IRCH 15. Yıllık Toplantısı”nda konuşan Sağlık Bakanı Koca, geleneksel tıp teriminin tamamlayıcı tıpla birleşerek önem kazandığını vurguladı. Türkiye’de bu alanda yapılan uygulamaların yasal çerçevede şekillendiğini hatırlatan Koca, sağlık sistemine entegre edildiğini belirtti.
18 bin 597 Hekime Sertifika Verildi
Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’de geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında eğitim verme yetkisinin tıp fakültesi hastaneleri ve araştırma hastanelerinde olduğunu ifade etti. Bugüne kadar 18 bin 597 hekime sertifika verildiğini açıkladı.
Danışma Komisyonları ve Standartlaşma Çalışmaları
Koca, alanda uzman kişilerin yer aldığı danışma komisyonlarının kurulduğunu ve geleneksel tıp uygulamalarının sürdürülebilirliğini sağlamak için standartlaşma ve veri analizi çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Ulusal ve Uluslararası Çalışmalar
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları alanında yapılan araştırmaların sayısının 177 olduğunu dile getiren Koca, ulusal-uluslararası çalışmalarla güvenli kullanımını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.
DSÖ İşbirliği ve “Anadolu Tıbbı”
Bakan Koca, DSÖ’nün işbirliği ile “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uluslararası İşbirliği Merkezi”ni kurmayı planladıklarını açıkladı. Türkiye’deki geleneksel tıp uygulamalarının “Anadolu Tıbbı” ismi altında yürütüldüğünü belirten Koca, bu alanda AR-GE çalışmalarının hız kazanacağını ve uluslararası tanınırlığın artırılacağını söyledi.