Markalaşma Çalışmaları Hızla Devam Ediyor
Ticaret Bakanlığının 2025 Yılı Performans Programı’na göre, Türkiye’nin ihracatını desteklemek ve ihraç ürünlerinin çeşitliliğini artırmak amacıyla markalaşma çalışmaları hızla devam ediyor. AR-GE, teknoloji geliştirme, elektronik ticaret, yurt dışı pazarlara giriş ve uluslararası fuarlara katılım gibi destek programları uygulanarak firmaların rekabet güçleri artırılıyor.
Hizmet İhracatı ve Markalaşma Hedefleniyor
Devlet destekleriyle hizmet ihracatı sektörleri desteklenerek, katma değerli hizmet ihracatının geliştirilmesi ve markalaşması hedefleniyor. Turquality programı ile Türkiye’nin markalaşma potansiyeline sahip firmalar, üretimden satış sonrası hizmetlere kadar tüm süreçlerde destekleniyor. Bu desteklerle “Türk malı” imajının güçlendirilmesi ve firmaların küresel pazarda daha rekabetçi olması hedefleniyor.
Yüksek Teknoloji ve Yeşil Dönüşüm Odaklı Çalışmalar
Türkiye’nin orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerinin ihracat payının artırılması için çalışmalar sürdürülüyor. Aynı zamanda Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamak amacıyla “Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği-Responsible” programı yürütülüyor. Bu programla şirketlerin yeşil ve dijital dönüşüme hazırlanması ve desteklenmesi amaçlanıyor.
Gelecek İçin Hedefler
Türk markalarının uluslararası pazarda daha güçlü olması için destek programlarına devam edilecek. Hizmet ihracatına yönelik marka destekleriyle 115 markanın, mal ihracatına yönelik desteklerle ise 380 markanın bu yıl desteklenmesi hedefleniyor. Ayrıca, Yeşil Mutabakata Uyum Projesi ile 250 şirketin bu yıl destek alması ve gelecek yıl bu sayının 500’e çıkması hedefleniyor.