İdeal indirim – idealindirim.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Sigara ve Demans Arasındaki İlişki

Sigara ve Demans Arasındaki İlişki

Haber Haber -
16

Sigara İçinde Bulunan Zararlı Maddeler

Sigara içinde birçok zararlı madde bulunmaktadır. Bunlar arasında formaldehit, benzen, polonyum-210, vinil klorür gibi zehirli kimyasallar; krom, arsenik, kurşun, kadmiyum gibi zehirli metaller; karbon-monoksit, hidrojen siyanür, amonyak, bütan, toluen gibi zehirli gazlar yer almaktadır.

Sigaranın Beyin Sağlığına Etkileri

Sigara beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Beyin, vücudun oksijen ve besin kaynağının yaklaşık yüzde 20’sini kullanır. Sigara, beyin hücrelerinin ihtiyaç duyduğu besinleri almasını engelleyebilir ve oksidatif stresle bağlantılı olabilir. Sigara dumanındaki toksinler beyin hücrelerine zarar verebilir ve hücre ölümlerine neden olabilir. Ayrıca sigara, atardamar duvarlarını kalınlaştırarak kan akışını engelleyebilir ve beyne yeterli oksijen ve besin ulaşmasını engelleyebilir.

Sigarayı Bırakmanın Önemi

Sigarayı bırakmak asla geç değildir ve erken bırakmanın faydaları büyüktür. Sigarayı bırakan kişilerin yaşam beklentisinin arttığı gözlemlenmiştir. Sigarayı bırakma stratejileri arasında psikoterapi, sigarayı bırakma destek hizmetleri, nikotin replasman ürünleri gibi yöntemler bulunmaktadır. Ayrıca sigarayı bırakmaya karar verenler için motivasyon sağlayacak yöntemler de mevcuttur.

İlgili Yazılar