İdeal indirim – idealindirim.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Magdalenian Kültüründe Kannibalizm: Ritüel mi, Savaşın Sonucu mu?

Magdalenian Kültüründe Kannibalizm: Ritüel mi, Savaşın Sonucu mu?

Haber Haber -
25

Fransa, İspanya ve Polonya’dan Araştırmacılar Kemikleri İnceliyor

Geçtiğimiz hafta Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir çalışmada, 11 ila 17 bin yıl önce Avrupa’da yaşamış Magdalenian kültürüne ait en az 10 kişiye ait kemikler incelendi. Uzun kemiklerdeki iliğin çıkarılması ve kafatasındaki beyin dokusunun alınmasıyla ilişkilendirilen kesik ve izler tespit edildi.

Magdalenian Halkında Kannibalizm: Ritüel mi, Savaşın Sonucu mu?

Daha önce yapılan araştırmalar, Magdalenian halkı arasında kannibalizmin hem cenaze ritüeli hem de şiddet biçimi olarak yaygın olduğunu ortaya koymuştu. Ancak son çalışmada incelenen kemikler, özellikle savaş bağlamında gerçekleşmiş olabileceğini işaret ediyor. Başyazar Francesc Marginedas, ritüelleştirilmiş kafatası kaplarının bulunmadığını belirtirken, bulguların savaşla bağlantılı bir olayı düşündürdüğünü belirtti.

Kemiklerin Detaylı İncelenmesi ve Analizi

Elektron mikroskopları kullanılarak yapılan incelemede, kemiklerin yüzde 68’inde insan eliyle yapıldığı belirlenen kesik ve kırık izleri tespit edildi. Kemiklerin altı yetişkin ve dört çocuktan oluşan en az 10 kişiye ait olduğu düşünülürken, bireylerin birbiriyle akraba olabileceği ifade edildi. Ancak, kesin sonuçlar için DNA analizlerinin devam etmesi gerekiyor.

Kannibalizm: Ritüel mi? Savaşın Sonucu mu?

Magdalenian halkının kannibalizm uygulayıp uygulamadığı konusunda kesin bir yargıya varmanın zor olduğunu belirten uzmanlar, bu çalışmanın güçlü kanıtlar sunduğunu ancak farklı açıklamaların da mümkün olduğunu ifade ediyor. Belki de ölülerini parçalamanın, onlara bir saygı göstergesi olarak görüldüğüne dair farklı teoriler de ortaya atılıyor.

İlgili Yazılar