Bakan Uraloğlu’nun Açıklamaları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk denizciliğinin dönüm noktası olan 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Türkiye’nin kara sularında egemenliğini tescillediğini vurguladı.
Denizcilik Sektöründeki Gelişmeler
Bakan Uraloğlu, son 22 yılda denizcilik sektörünün gelişmesi için önemli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini, denetimlerin artırıldığını ve denizlere anlık izleme sistemlerinin kurulduğunu belirtti. Ayrıca, tersaneciliğin geliştirildiği ve kıyıların deniz yapılarıyla donatıldığı bilgisini paylaştı.
Türk Denizciliğinin Uluslararası Konum
Bakan Uraloğlu, Türk bayrağının denizcilik sektöründe dünyanın en prestijli bayraklarından biri olduğunu söyledi. Ayrıca, ÖTV’siz yakıt uygulaması ile denizcilerin üzerindeki yükü hafifletildiğini ve liman devleti denetimi uygulamalarında beyaz listeye geçildiğini ifade etti.
Deniz Ticaretindeki Artışlar
Uraloğlu, desteklerin deniz ticaretindeki artışları sağladığını belirterek, Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısının ciddi şekilde arttığını ve Türk limanlarının dünya genelinde ilk 100 liman arasına girdiğini aktardı.
Yeşil Denizcilik ve Gelecek Planları
Uraloğlu, Türk denizciliğinde temiz ve sürdürülebilir bir gelecek için yeşil denizcilik planlamaları yaptıklarını ve ‘Yeşil Liman’ uygulamasını güncelleyerek emisyon salımlarını azaltmaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun kabul ettiği Dekarbonizasyon ve Yeşil Deniz Taşımacılığını Destekleme Projesi ile sektöre önemli destekler sağlanacağını açıkladı.
Mavi Vatanın Önemi
Uraloğlu, denizlerin Türk milleti için birleştirici bir güç olduğunu vurgulayarak, mavi vatanımızdaki bağımsızlığın ve egemenliğin sembolü olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Kanunu’nun yıl dönümünü kutladığını ifade etti.