USD49,74EUR55,67ALTIN6.391,47Istanbul15° Az bulutlu0:02YATSI'YAKALAN SÜRE
Ekonomi

Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimiyle Negatif Seyrediyor

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilim, küresel piyasalarda endişeleri artırıyor. Petrol fiyatları yükselirken, enflasyon ve arz endişeleri piyasaları etkiliyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimiyle Negatif Seyrediyor

Orta Doğu’daki artan jeopolitik tansiyon, küresel piyasalarda risk algısını yükselterek varlık fiyatlarını olumsuz etkiliyor. ABD ile İran arasındaki gerilimin tırmanması ve enerji arzına yönelik endişeler, petrol fiyatlarını 110 dolara yaklaştırırken, enflasyon korkularını körüklüyor.

Jeopolitik Riskler ve Enerji Arzı Kaygıları

ABD’nin İran’daki bir deniz üssüne yönelik olası saldırı haberleri, jeopolitik risk algısını artırdı. Analistler, ABD-İran çatışmalarının genişleme ihtimalinin risk algısını yüksek tuttuğunu ve artan petrol fiyatlarının küresel enflasyon endişelerini beslediğini belirtiyor. Yemen’deki Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırı iddiaları da bölgedeki tansiyonu yükseltti.

Bu gelişmeler, aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatının 110 dolara yaklaşmasına neden oldu. Yükselen petrol fiyatları, enflasyonist baskıların artabileceği endişelerini beraberinde getiriyor. Bu durum, şirket bilançoları öncesinde piyasalardaki hassasiyeti artırdı.

ABD Seçim Gündemi ve Ekonomik Veriler

ABD’de 3 Kasım’da yapılacak ara seçimler öncesinde erken oy kullanma işlemleri başladı. Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin belirleneceği seçimler, piyasalarda siyasi belirsizlik yaratma potansiyeli taşıyor. Ekonomik veri tarafında ise ABD’de haftalık istihdam değişimleri ve Avro Bölgesi cari işlemler dengesi gibi önemli veriler takip edilecek.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta politika faizini sabit bırakacağına dair beklentiler devam ediyor. Tahvil piyasalarında dalgalı bir seyir gözlemlenirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 5,15’e yükseldi.

Avrupa’da Protestolar ve Asya’da Satıcılı Seyir

Fransa’da şiddetlenen protestolar ve İtalya’daki şoför eylemleri, Avrupa piyasalarında risk algısını artırdı. Fransa’da kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanırken, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’daki olayların göçmenlik kaynaklı olduğunu savundu. Bu gelişmeler, Avrupa borsalarında düşüşlere neden oldu.

Asya borsaları ise satıcılı bir seyir izliyor. Orta Doğu’daki jeopolitik kaygılar ve enerji arzı endişeleri, özellikle yarı iletken sektöründe satışları tetikliyor. Japonya merkezli SoftBank Group Corp’un hisselerindeki düşüş dikkat çekiyor.

Borsa İstanbul’da ise BIST 100 endeksi günü yüzde 2,49 değer kaybederek 11.430,14 puandan tamamladı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Mahmut Sütcü ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül görevden alındı.

Benzer Haberler

Tümü
Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimiyle Negatif Seyrediyor
Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimiyle Negatif Seyrediyor
Türkiye Deniz Salyangozu İhracatında 14 Milyon Doları Geçti Yüzde 33 Arttı
Türkiye Deniz Salyangozu İhracatında 14 Milyon Doları Geçti Yüzde 33 Arttı
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı ABD İran Gerilimi Fiyatları Etkiliyor
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı ABD İran Gerilimi Fiyatları Etkiliyor
Gram Altın Yeni Haftaya Yükselişle Başladı 6655 Liradan İşlem Görüyor
Gram Altın Yeni Haftaya Yükselişle Başladı 6655 Liradan İşlem Görüyor
SPK Vişne Madencilik ve Işıklar Enerji Paylarındaki İşlemlere İlişkin İncelemeleri Tamamladı Fonlara Tasfiye Kararı Aldı
SPK Vişne Madencilik ve Işıklar Enerji Paylarındaki İşlemlere İlişkin İncelemeleri Tamamladı Fonlara Tasfiye Kararı Aldı
Devlet Gelecek Yıl Taşınmazlardan 143,8 Milyar Lira Gelir Hedefliyor
Devlet Gelecek Yıl Taşınmazlardan 143,8 Milyar Lira Gelir Hedefliyor
İdeal İndirim Fiyatları..
İdeal indirim - idealindirim.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İDEAL İNDİRİM 'de saklıdır.