Küresel Piyasalarda Tahvil Baskısı Hafifliyor Petrol Fiyatları Düşüyor

Küresel piyasalar, İran ve ABD arasındaki müzakereler ve Çin Devlet Başkanı Şi’nin ziyareti sonrası hafif bir toparlanma gösterirken, petrol fiyatlarındaki düşüş dikkat çekiyor. Tahvil piyasalarındaki satış baskısı da azalıyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Piyasalarda Tahvil Baskısı Hafifliyor Petrol Fiyatları Düşüyor

ABD ve İranlı müzakerecilerin Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasını sağlayacak kademeli bir anlaşma üzerinde görüştükleri yönündeki haberler, petrol fiyatlarındaki yükselişi durdururken küresel tahvil piyasalarındaki satış baskısını da hafifletti. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin ABD ile savaş istemediğini ve müzakereye dayalı bir anlaşma sağlama konusunda istekli olduğunu belirtti.

Bu gelişmelerin ardından New York borsası teknoloji hisseleri öncülüğünde iki günlük kaybının bir kısmını telafi etti. Yeni işlem gününde Asya piyasalarında ise Japonya’da risk iştahı arttı. Ancak, petrol fiyatları gerilese de enerji arzına ilişkin risklerin enflasyonu tetikleyebileceği ve merkez bankalarını para politikalarını sıkılaştırmaya yöneltebileceği endişesi piyasalarda varlığını sürdürüyor.

Piyasalar ve Ekonomik Veriler Mercek Altında

Dün son 19 yılın zirvesine çıkarak yüzde 5,23’e ulaşan ABD 10 yıllık tahvil faizi, yeni günde yüzde 5,19 seviyesinde dengelendi. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,9 düşüşle 105,6 dolara geriledi. Analistler, petrol fiyatlarındaki sert dalgalanmaların varlık fiyatlarındaki oynaklığı artırdığını ve dünya genelinde üretim aktivitesini olumsuz etkilediğini belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’nin görüşmesi de yatırımcıların gündemindeydi. Trump, ikili ilişkilerin son dönemde iyileştiğini vurgularken, Şi, iki ülkenin yeni bir ticaret düzenlemesinde anlaştıklarını bildirdi. Bu gelişmeler küresel ticarete ilişkin soru işaretlerini azalttı.

Makroekonomik veriler tarafında, ABD’de cari işlemler açığı ikinci çeyrekte yüzde 15,7 artışla 246 milyar dolara ulaştı. İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise beklentilerin altında kalarak 197 bine geriledi. Analistler, bu düşüşün ABD ekonomisinin istihdam yaratma gücünü koruduğuna işaret ettiğini, ancak güçlü istihdamın enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırdığını kaydediyor.

ABD’de yeni konut satışları ağustosta aylık yüzde 6,4 artışla beklentileri aştı. Dolar, Fed’e ilişkin şahin beklentilerle diğer para birimlerine karşı güçlenmeye devam etti. Dolar endeksi dün yüzde 0,1 artışla 101,3 seviyesine yükseldi.

Güçlenen dolar ve yükselen tahvil faizleri nedeniyle altının onsu dün yüzde 0,3 düşüşle 4 bin 273 dolara geriledi. Bu gelişmelerle S&P 500 ve Nasdaq endeksleri yatay seyrederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,31 düştü.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Durum

Avrupa borsaları dün satıcılı bir seyir izledi. Jeopolitik belirsizlikler ve yüksek enerji fiyatları bölge piyasalarını etkiledi. ABD’nin dizel ihracatını kısıtlayacağına yönelik haberler, enerji sıkıntısı yaşayan Avrupa ekonomileri için olumsuz değerlendirildi.

Rusya’nın Perm ve Rostov bölgelerindeki petrol rafinerilerine yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırıları da gündemdeydi. Bu saldırılar sonrası Novoşahtinsk Petrol Rafinerisi faaliyetlerini geçici olarak durdurdu. Avrupa Birliği (AB), Ukrayna Fonu kapsamında ülkeye yaklaşık 3 milyar avro daha aktarılmasını onayladı.

İngiltere Başbakanı Andy Burnham, İsrail’in eylemlerine karşı sessiz kalmayacaklarını belirtti. Bu gelişmelerle İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya borsaları günü negatif tamamladı.

Asya borsaları ise Japonya hariç satış ağırlıklı bir seyir izledi. Bölge piyasalarının bir kısmının tatil nedeniyle kapalı olması işlem hacimlerini düşürdü. Japonya’da ise risk iştahı canlı kaldı. ABD-Çin ticaret ateşkesinin uzatılması olumlu karşılansa da, kritik konularda ilerleme kaydedilmemesi ticaret alanında riskleri sürdürüyor.

Dolar/yen paritesindeki yükselişin tersine dönmesiyle Japon ekonomi yönetimi, para birimine müdahale edebileceği beklentileriyle parite yüzde 0,4 düşüşle 158,18 seviyesine geriledi. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3 yükselirken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,8 düştü.

Türkiye’de ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 2,74 değer kaybederek 12.888,33 puandan tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fon soruşturmalarına ilişkin, “Sorumluluğu olan kim varsa, bunlardan hukuk önünde hesap sorulacaktır.” açıklamasını yaptı. Dolar/TL, 48,9580 seviyesinden işlem görüyor.

Benzer Haberler
Türkiye’de Hububat ve Baklagiller Hasadı Tamamlandı
Türkiye’de Hububat ve Baklagiller Hasadı Tamamlandı
Küresel Piyasalarda Tahvil Baskısı Hafifliyor Petrol Fiyatları Düşüyor
Küresel Piyasalarda Tahvil Baskısı Hafifliyor Petrol Fiyatları Düşüyor
TMO Çiftçilere 3.6 Milyar Lira Ödeme Yaptı
TMO Çiftçilere 3.6 Milyar Lira Ödeme Yaptı
Türk Devletleri Teşkilatı Ekonomisi 2.11 Trilyon Dolara Ulaştı
Türk Devletleri Teşkilatı Ekonomisi 2.11 Trilyon Dolara Ulaştı
Bakan Yardımcısı Demircan: Yenilenebilir Enerji İçin Finansman ve Şebeke Kapasitesi Kritik
Bakan Yardımcısı Demircan: Yenilenebilir Enerji İçin Finansman ve Şebeke Kapasitesi Kritik
İnternet Alışverişlerinde IBAN ve Sahte Bağlantı Dolandırıcılığına Dikkat
İnternet Alışverişlerinde IBAN ve Sahte Bağlantı Dolandırıcılığına Dikkat
İdeal İndirim Fiyatları..
İdeal indirim - idealindirim.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İDEAL İNDİRİM 'de saklıdır.