Sağlığını Erteleme, Harekete Geç
Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında yapılan açıklamada, kanser taramalarının önemi vurgulandı.
Farkında Ol, Taramanı Yaptır, Kanseri Engelle
Bakanlık, halk sağlığı konularında toplumu bilgilendirme ve farkındalığı artırma amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttü. Kansere karşı bilinçlendirme amacıyla “Farkında Ol, Taramanı Yaptır, Kanseri Engelle” ana teması belirlendi.
Kanserle Mücadelede Erken Teşhis Önemli
Açıklamada, kanserin önlenebilir, erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu vurgulandı. Vücutta olağandışı belirtiler fark edildiğinde derhal sağlık kuruluşuna başvurmanın hayati önem taşıdığına dikkat çekildi. Kanser taramalarının, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerden biri olduğu belirtildi.
Ücretsiz Kanser Taramaları
Türkiye’de Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramalarının ücretsiz yapıldığı hatırlatıldı. 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arası kadınlara ve erkeklere de 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taraması gerçekleştiriliyor.
Yıllık Kanser Taraması Sayıları Artıyor
2023 yılında Türkiye genelinde toplam 7,7 milyon kanser taraması yapıldığı belirtildi. Ayrıca 2024 yılının ilk 6 ayında ise 4,5 milyon kanser taraması gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı’nın web sitesinden kişilere en uygun tarama programı bilgisine ve KETEM adreslerine ulaşılabileceği aktarıldı.