USD49,74EUR55,67ALTIN6.391,47Istanbul14° Az bulutlu4:01İMSAK'AKALAN SÜRE
Ekonomi

Türkiye Tarımsal Hasılatta Avrupa Lideri Bakan Yumaklı Rakamları Açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin 2025 yılı tarımsal hasıla verileriyle Avrupa’da liderliğe yükseldiğini duyurdu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye Tarımsal Hasılatta Avrupa Lideri Bakan Yumaklı Rakamları Açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2025 yılı verilerine göre 83,2 milyar dolarlık tarımsal hasılayla dünyada 7’nci, Avrupa’da ise birinci sıraya yükseldiğini bildirdi. Bakan Yumaklı, 2002 yılında 24,5 milyar dolar olan tarımsal hasılanın önemli bir artış gösterdiğini vurguladı. Bu yükseliş, Türkiye’nin tarımsal üretim kapasitesine yönelik eleştirilere net bir yanıt oluşturdu.

Bakan Yumaklı, ülkenin tarımsal gelişimine ilişkin değerlendirmeler yaparken, “Türkiye’de artık tarım bitti, hiçbir şeyi kendimiz üretmiyoruz” gibi ifadelerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı, insan hayatına doğrudan dokunan sorumluluklar taşıdığını belirtti.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 2002 yılından bu yana 120 bin kilometreden fazla sulama altyapısı yatırımı gerçekleştirdi. Bu yatırım, dünyayı üç defa dolaşacak uzunlukta bir altyapıya denk gelerek sofralara ulaşan gıdanın temelini oluşturdu.

Yeşil Vatan İçin Büyük Adımlar ve Gıda Güvenliği

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), her yıl 500 milyon tohum ve fidanı toprakla buluşturarak “yeşil vatanı” koruma çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye, ağaçlandırma faaliyetlerinde Avrupa birincisi konumunda bulunuyor. Bakan Yumaklı, 11 Kasım 2025’te Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla bir günde 14 milyon tohum ve fidanın toprakla buluştuğunu hatırlattı.

Geçen yıl yaşanan orman yangınlarına 28 uçak ve 119 helikopter fiilen müdahale etti. Ayrıca 14 insansız hava aracı (İHA), Türkiye’yi baştan sona tarayarak yangın tespitinde önemli rol oynadı. Ülke genelindeki yaklaşık 800 kuleden 194’ü, dumana ve ısıya duyarlı akıllı kulelerden oluşuyor. Bakan Yumaklı, “Yanan ormanlara otel yapıyorlar” iddialarının asılsız olduğunu belirterek, bu tür iddialara örnek gösterilmesini talep etti.

Gıda Denetimleri Artırılıyor

Türkiye’de ekonomik olarak üretilen 206 bitkisel ürün bulunuyor ve bunların birçoğunda ülke kendine yeterli durumda. Bakan Yumaklı, temel ihtiyaçlar ve stratejik ürünlerin önemli bir kısmında öz yeterliliğin sağlandığını ifade etti. Dünyanın farklı bölgelerinde üretilen tüm ürünlerin Türkiye’de üretilmesinin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Bakanlık, ortalama 1 milyon 300 bin gıda denetimi gerçekleştiriyor ve bu sayıyı artırmayı hedefliyor. Güvenilir gıdanın sofralara ulaşması için süreçlerin doğru yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşlar, problemli gıda satışlarını veya üretimlerini bakanlığa bildirebiliyor. Her gıda işletmesinin barkodu üzerinden son denetim tarihini sorgulama imkanı sunuluyor.

Benzer Haberler

Tümü
Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimiyle Negatif Seyrediyor
Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimiyle Negatif Seyrediyor
Türkiye Deniz Salyangozu İhracatında 14 Milyon Doları Geçti Yüzde 33 Arttı
Türkiye Deniz Salyangozu İhracatında 14 Milyon Doları Geçti Yüzde 33 Arttı
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı ABD İran Gerilimi Fiyatları Etkiliyor
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı ABD İran Gerilimi Fiyatları Etkiliyor
Gram Altın Yeni Haftaya Yükselişle Başladı 6655 Liradan İşlem Görüyor
Gram Altın Yeni Haftaya Yükselişle Başladı 6655 Liradan İşlem Görüyor
SPK Vişne Madencilik ve Işıklar Enerji Paylarındaki İşlemlere İlişkin İncelemeleri Tamamladı Fonlara Tasfiye Kararı Aldı
SPK Vişne Madencilik ve Işıklar Enerji Paylarındaki İşlemlere İlişkin İncelemeleri Tamamladı Fonlara Tasfiye Kararı Aldı
Devlet Gelecek Yıl Taşınmazlardan 143,8 Milyar Lira Gelir Hedefliyor
Devlet Gelecek Yıl Taşınmazlardan 143,8 Milyar Lira Gelir Hedefliyor
İdeal İndirim Fiyatları..
İdeal indirim - idealindirim.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İDEAL İNDİRİM 'de saklıdır.