TCMB, Dijital Türk Lirası Projesi ekosistemine katılım çağrısı başvuru süreçlerini tamamladı. 23 proje üçüncü aşamaya geçti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Dijital Türk Lirası Projesi ekosistemine katılım çağrısı kapsamında yapılan başvuru ve değerlendirme süreçlerinin tamamlandığını duyurdu. Finans ve teknoloji sektöründeki kuruluşların dijital Türk lirası ile uyumlu yenilikçi ürünler geliştirmesi hedefleniyor.
Proje ekosistemine katılmak için bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşları başvuruda bulunabildi. Başvuru sahibi kuruluşlar ve işbirliği yaptıkları finansal teknoloji (FinTek) firmaları da sürece dahil edildi. 4 Eylül-15 Ekim 2025 tarihleri arasında tamamlanan birinci aşamada 85 proje başvurusu alındı. Bu başvurular arasında 16 banka ve 25 ödeme/elektronik para kuruluşu yer aldı.
TCMB tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, birinci aşama kriterlerini karşılayan 51 proje ikinci aşamaya geçmeye hak kazandı. İkinci aşama başvuruları 13 Kasım-12 Aralık 2025 tarihleri arasında toplandı. Bu aşamada sunulan belgeler ve yapılan sunumlar incelenerek, 12 banka ve 6 ödeme/elektronik para kuruluşuna ait 23 proje üçüncü aşamaya geçmek üzere belirlendi.
Üçüncü aşamada geliştirme faaliyetleri ve deney alanı testleri gerçekleştirilecek. İkinci aşama değerlendirmeleri sonucunda 6 proje ise ilerleyen dönemlerde sürece dahil edilmek üzere beklemeye alındı. Üçüncü aşamaya kalan 23 projenin kategori dağılımı; 15’i Jetonlaştırma, 17’si Programlanabilir Ödemeler, 7’si Kullanıcı Egemen Kimlik, 15’i Mevcut Sistemlerle Birlikte Çalışabilirlik ve 1’i Makineler Arası Ödemeler şeklinde oluştu. TCMB, finansal teknolojiler ve dijital Türk lirası alanında kamu ve özel sektör işbirliğini geliştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]