USD49,84EUR55,47ALTIN6.430,08Istanbul16° Bulutlu8:57İMSAK'AKALAN SÜRE
Ekonomi

TİHEK Televizyon Kanallarını Engelli Dostu Yayın Yapmaya Çağırdı

TİHEK, Kanal 7, ATV, Show TV, NOW TV ve Star TV’ye engelli dostu yayın yapmadıkları gerekçesiyle idari para cezası verdi. Cezalar uyarıya dönüştürülürken, RTÜK’e tavsiyede bulunuldu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
TİHEK Televizyon Kanallarını Engelli Dostu Yayın Yapmaya Çağırdı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Kanal 7, ATV, Show TV, NOW TV ve Star TV’ye engelli bireylerin yayın hizmetlerine erişimini kısıtladıkları gerekçesiyle idari para cezası verdi. Kurum, cezaları uyarıya dönüştürürken, RTÜK’e de bu konuda tavsiyede bulundu.

TİHEK’in kararına göre, söz konusu televizyon kanalları, engelli dostu program yayınlamayarak engellilik temelinde ayrımcılık yasağını ihlal etti. Başvurular, RTÜK’ün görme ve işitme engellilerin yayın hizmetlerine erişimini sağlamak amacıyla yürüttüğü çalışmalara rağmen, ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 2019’dan bu yana kanalların yükümlülüklerini yerine getirmediğini ortaya koydu.

Erişilebilirlik Yükümlülüklerinin Yerine Getirilmemesi

Yapılan incelemelerde, Kanal 7, ATV, Show TV, NOW TV ve Star TV’nin, görme engelli bireyler için sesli betimleme gibi erişilebilirlik özelliklerini yayınlarına entegre etmediği belirlendi. Bu durumun, engellilik temelinde ayrımcılık yasağının dolaylı olarak ihlal edildiği sonucuna yol açtığı savunuldu. TİHEK, bu nedenle ilgili kanallara ve RTÜK’e 17 bin 52’şer lira idari para cezası kesti.

Kurul, idari para cezalarını uyarıya dönüştürme kararı alırken, aynı zamanda RTÜK’e engelli bireylerin yayın hizmetlerine erişimini iyileştirmeye yönelik tavsiyelerde bulundu. Bu tavsiyeler, erişilebilirliğin mevzuattan kaynaklanan bir yükümlülük olmanın ötesinde, engelli bireylerin temel hak ve özgürlüklerini kullanabilmeleri için kritik önem taşıdığını vurguluyor.

TİHEK, olağanüstü durumlarda yapılan yayınların işaret dili, ayrıntılı altyazı ve sesli betimleme ile sunulmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Kurum, Anadolu Ajansı’nın ‘Eller Konuşur’ projesini iyi bir uygulama örneği olarak göstererek, RTÜK’ten mevzuat ile uygulama arasındaki uyumsuzlukların giderilmesi ve erişilebilirliğin etkinleştirilmesi yönünde çalışmalar yapmasını istedi.

Benzer Haberler

Tümü
Vergi Islemleri Dijitalleşti Hazine Bakanlığı Yeni Adimlari Duyurdu
Vergi Islemleri Dijitalleşti Hazine Bakanlığı Yeni Adimlari Duyurdu
Ulusal Staj Programı Başvuruları Başladı Bakan Işıkhan Duyurdu
Ulusal Staj Programı Başvuruları Başladı Bakan Işıkhan Duyurdu
Küresel Ham Çelik Üretimi Eylül Ayında Geriledi Worldsteel Raporladı
Küresel Ham Çelik Üretimi Eylül Ayında Geriledi Worldsteel Raporladı
TÜİK 2026 Tahminleri Tahıl ve Meyve Üretiminde Yüksek Artış Bekleniyor
TÜİK 2026 Tahminleri Tahıl ve Meyve Üretiminde Yüksek Artış Bekleniyor
Türkiye, Mali Şeffaflık Değerlendirmesinde Üst Sıralara Yükseldi
Türkiye, Mali Şeffaflık Değerlendirmesinde Üst Sıralara Yükseldi
Eylül Konut Satışları 142 Bin Adetle Zirveye Ulaştı
Eylül Konut Satışları 142 Bin Adetle Zirveye Ulaştı
İdeal İndirim Fiyatları..
İdeal indirim - idealindirim.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İDEAL İNDİRİM 'de saklıdır.