USD49,37EUR55,23ALTIN6.583,10Istanbul17° Yağmurlu0:27İMSAK'AKALAN SÜRE
Ekonomi

Türkiye Çelik Üretimi Temmuzda Yüzde 7 Arttı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, temmuz ayı çelik verilerini açıkladı. Ham çelik üretimi yıllık yüzde 7 artarken, ihracat ve ithalatta da değişimler yaşandı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye Çelik Üretimi Temmuzda Yüzde 7 Arttı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), temmuz ayında ham çelik üretiminin yıllık bazda yüzde 7 artışla 3,4 milyon tona ulaştığını duyurdu. Yılın ilk yedi ayında ise üretim, yüzde 7,9 artışla 23,2 milyon ton olarak kaydedildi.

TÇÜD verilerine göre, temmuz ayında nihai mamul tüketimi yıllık yüzde 5,1 azalarak 3,5 milyon tona inerken, ocak-temmuz döneminde tüketim yüzde 4,7 artışla 23,3 milyon tona yükseldi.

Çelik Ürünleri Dış Ticaret Verileri

Temmuz ayında çelik ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre miktar olarak yüzde 2,9 artışla 1,2 milyon tona, değer olarak ise yüzde 4,4 artışla 827,3 milyon dolara ulaştı. Yılın ilk yedi ayında ise ihracat miktar bazında yüzde 2,4 artışla 9 milyon tona, değer bazında yüzde 1,6 yükselişle 6,1 milyar dolara çıktı.

Aynı dönemde ithalat miktar olarak yüzde 19,7 azalışla 1,5 milyon tona, değer olarak yüzde 17,6 düşüşle 1,1 milyar dolara geriledi. Yılın yedi aylık bölümünde ise ithalat miktarında yüzde 3, değerinde ise yüzde 4,9 düşüş yaşandı.

Bu gelişmeler sonucunda, ocak-temmuz döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre yüzde 76,9’dan yüzde 82,1’e yükseldi.

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, üretimdeki artışın sektörün performansını güçlendirdiğini belirtti. Yayan, Güney Amerika’ya yapılan ihracattaki yüzde 85’lik artışın toplam ihracata olumlu yansıdığını ifade etti. Ancak, Avrupa Birliği’ne yönelik kota uygulamasının olumsuz etkilerinin henüz tam olarak görülmediğini ve önümüzdeki aylarda bu daralmanın hızlanmasının beklendiğini kaydetti. Çin menşeli çelik ürünlerinin Türkiye pazarındaki varlığının artmasıyla ithalatın 2,5 milyon tona ulaştığına dikkat çeken Yayan, Türkiye’de de benzer koruma tedbirlerinin uygulanmasının yerli üretimi ve istihdamı destekleyeceğini değerlendirdi.

Benzer Haberler

Tümü
Türk Hava Yolları Eylül Ayında 9 Milyon Yolcu Taşıdı
Türk Hava Yolları Eylül Ayında 9 Milyon Yolcu Taşıdı
AJet Yaz Sezonunda 11 Milyon Yolcu Taşıdı
AJet Yaz Sezonunda 11 Milyon Yolcu Taşıdı
Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı
Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı
TÜİK Açıkladı İnşaat Maliyet Endeksi Ağustosta Yıllık Yüzde 29,59 Arttı
TÜİK Açıkladı İnşaat Maliyet Endeksi Ağustosta Yıllık Yüzde 29,59 Arttı
Darphane TCG Anadolu İçin Hatıra Parası Bastı
Darphane TCG Anadolu İçin Hatıra Parası Bastı
FTSE Russell Türkiye’nin İleri Gelişen Piyasa Statüsünü Korudu
FTSE Russell Türkiye’nin İleri Gelişen Piyasa Statüsünü Korudu
İdeal İndirim Fiyatları..
İdeal indirim - idealindirim.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İDEAL İNDİRİM 'de saklıdır.