Çelik Sektöründe Geçen Yılın Değerlendirmesi

Çelik Sektöründe Geçen Yılın Değerlendirmesi | Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Verileri Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerine göre çelik sektörü, geçtiğimiz yılı üretim ve tüketimde yaşanan yükselişle tamamladı. Türkiye’nin ham çelik üretimi, Aralık 2025’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,5 artarak 3,5 milyon ton seviyesine ulaştı. Yıl boyunca ise üretim, yüzde 3,3…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Çelik Sektöründe Geçen Yılın Değerlendirmesi






Çelik Sektöründe Geçen Yılın Değerlendirmesi | Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Verileri

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerine göre çelik sektörü, geçtiğimiz yılı üretim ve tüketimde yaşanan yükselişle tamamladı. Türkiye’nin ham çelik üretimi, Aralık 2025’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,5 artarak 3,5 milyon ton seviyesine ulaştı. Yıl boyunca ise üretim, yüzde 3,3 artışla 38,1 milyon ton olarak gerçekleşti.

Tüketim tarafında ise tüm zamanların rekoru kırıldı. Nihai mamul tüketimi, Aralık 2025’te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 artarak 3,4 milyon ton seviyesine yükseldi. Geçen yılın toplamında ise tüketim, yüzde 2,6 artışla 39,3 milyon ton olarak gerçekleşti.

İhracat rakamlarına bakıldığında, çelik ürünleri ihracatı Aralık 2025’te miktar yönünden yüzde 5,5 artarak 1,4 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 2,1 yükselerek 898,9 milyon dolar seviyesine ulaştı. Ocak-Aralık 2025 döneminde ise ihracat, miktar yönünden yüzde 12,5 artarak 15,1 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 4,3 artışla 10,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çelik ürünleri ithalatında ise Aralık 2025’te bir önceki yılın aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 18,6 azalışla 1,5 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 16,6 düşerek 1 milyar dolar seviyesine geriledi. Ocak-Aralık 2025 döneminde ise ithalat, miktar yönünden yüzde 8,6 artarak 18,9 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 0,7 azalarak 13,1 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Çelik Sektöründe 2026 Beklentileri

TÇÜD Genel Sekreteri Tanınmayan İsim, çelik sektörünün geçtiğimiz yıl zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti. Finansman maliyetlerindeki artışlar ve küresel fiyat baskısı gibi etkenlerin üretici maliyetlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Yetkili Şahıs, Türkiye’nin çelik sektörünün zorlu koşullara rağmen önemli bir performans gösterdiğini ifade etti.

AB’nin Hindistan ile imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması ve sınırlamaların artmasıyla ihracat üzerindeki baskının arttığını belirten Yetkili Şahıs, 2026 yılında çelik sektöründe sürdürülebilirlik odaklı önemli gelişmelerin yaşanacağını dile getirdi. Üretim ve tüketimde beklenen artışlarla birlikte Türkiye’nin çelik sektöründeki konumunun daha da güçleneceği öngörüldü.


Benzer Haberler
İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Avrupa’da Yolcu Artışında Lider Oldu
İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Avrupa’da Yolcu Artışında Lider Oldu
‘Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalar Yönetmeliği’ yayımlandı
‘Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalar Yönetmeliği’ yayımlandı
Enerji piyasasında Türkiye’nin yükselen rolü öne çıkıyor
Enerji piyasasında Türkiye’nin yükselen rolü öne çıkıyor
Otomotiv ihracatı ilk 4 ayda 13,8 milyar dolar oldu
Otomotiv ihracatı ilk 4 ayda 13,8 milyar dolar oldu
Trafik ve kasko sigortasında 3 ayda ödenen tazminat 71 milyar liraya yaklaştı
Trafik ve kasko sigortasında 3 ayda ödenen tazminat 71 milyar liraya yaklaştı
Borsa İstanbul Günü Yükselişle Tamamladı BIST 100 46 Puan Artış Gösterdi
Borsa İstanbul Günü Yükselişle Tamamladı BIST 100 46 Puan Artış Gösterdi
İdeal İndirim Fiyatları..
İdeal indirim - idealindirim.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları İDEAL İNDİRİM 'de saklıdır.