Genç Girişimciler KOSGEB’ten Destek Alarak İHA Üretiyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak Mühendisliği Bölümü mezunu Melih Biçer ve Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunu Pelin Kaya, insansız hava aracı (İHA) üretimi için harekete geçti. Genç girişimciler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan (KOSGEB) 2 milyon liralık kuruluş hibe desteği aldı.
Kernel Dynamics Robotik Teknolojileri AŞ’de İHA Üretimi
Kernel Dynamics Robotik Teknolojileri AŞ’yi kuran Melih Biçer ve Pelin Kaya, Bilişim Vadisi Teknopark’ta çalışmalarını sürdürüyor. Şirketleri, Körfez ilçesinde 150 metrekarelik bir AR-GE merkezinde, tarımdan orman yangınlarına kadar geniş bir alanda kullanılabilen İHA’lar üretiyor.
Özelleştirilebilir İHA’larla Pazarda Fark Yaratıyorlar
Biçer ve Kaya, ürettikleri İHA’ların özelleştirilebilir olmasına önem veriyor. Bu sayede dron kullanıcıları, ihtiyaçlarına göre cihazları kolayca adapte edebiliyor. Biçer, “500 bin, 1 milyon liralık yatırım yapıyorsun ama kullanabildiğin tek alan tarım ya da görüntü çekimi. Bu kadar büyük yatırımın altına girdikten sonra para kazanıp kazanmayacağın da belli değil. Daha değiştirilebilir, farklı alanlarda kullanılabilen dronlar neden yok” diyor.
İhracat Odaklı Büyüme ve Yatırım Hedefleri
Genç girişimciler, şirketlerini hızla büyütmeyi ve yurt dışına açılmayı hedefliyor. Pelin Kaya, “Ürettiğimiz dronlar tarım, cam yıkama, orman yangınları gibi alanlarda kullanılabiliyor. Müşterimizden gelen talebe göre altına istediğimiz her şeyi takıp uçurabiliyoruz. Asıl özelleştiğimiz nokta bu” diyor.
Bu başarılı girişimciler, Türkiye’nin teknoloji alanındaki potansiyelini ortaya çıkararak yurt içinde ve yurt dışında büyümeyi hedefliyor.