İdeal indirim – idealindirim.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. D Vitamini ve Sağlık İlişkisi

D Vitamini ve Sağlık İlişkisi

Haber Haber -
18

D Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tespiti

D vitamini eksikliği, yorgunluk, halsizlik, kemik-eklem ağrıları, depresif ruh hali, sık enfeksiyon geçirme, üşüme, tırnak ve saç dökülmesi gibi belirtilere yol açabilir. Bu eksiklik basit bir kan testiyle tespit edilebilir.

Güneşlenme Önerileri

Güneş ışınları, özellikle yaz aylarında ve güneşli diğer günlerde 20-30 dakika güneşe maruz kalmak D vitamini ihtiyacını karşılar. Kış aylarında ise 10.00-17.00 saatleri arasında güneş ışınlarından faydalanmak önerilir.

D Vitamini Takviyesi ve Öneriler

D vitamini, vücutta üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken bir vitamindir. Serum düzeyleri düşük olanlara doktor gözetiminde takviye önerilir. Türkiye’de 50.000-300.000 ünitelik D vitamini preparatları bulunmaktadır.

D Vitamini ve Hastalıklara Etkileri

D vitamini, çocukluk ve gençlik yıllarında alındığında göğüs, kolon ve prostat kanseri riskini azaltırken, hipertansiyon, kalp yetersizliği, beyin felci, Parkinson, demans, MS gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Ayrıca astım, alerjik reaksiyonlar, obezite ve diyabetle savaşmaya yardımcı olabilir.

D Vitamini İçeren Besinler

D vitamini, balık yağı, somon balığı, süt, peynir, yumurta sarısı, mantar, yulaf, kakao, maydanoz gibi besinlerde bulunur. Ancak D vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını güneşten karşılamak önemlidir. Aşırı D vitamini alımı ise zehirlenmeye neden olabilir.

İlgili Yazılar