İdeal indirim – idealindirim.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. NYT, İsrail-Filistin Haberlerinde Kullanılmayacak Kelimeler Kılavuzu Hazırladı

NYT, İsrail-Filistin Haberlerinde Kullanılmayacak Kelimeler Kılavuzu Hazırladı

Haber Haber -
20

NYT, İsrail-Filistin Haberlerinde Kullanılmayacak Kelimeler

Kâr amacı gütmeyen “The Intercept” adlı basın kuruluşunun elde ettiği bilgilere göre, dünyaca bilinen NYT, İsrail’in Filistin ve Gazze’ye yönelik saldırılarını konu alan haber metinleri için “kullanılmayacak kelimeler kılavuzu” hazırladı. Gazete editörleri Susan Wessling, Philip Pan ve yardımcıları tarafından hazırlanan kılavuzda, Gazze’deki saldırılar için “soykırım” ve “etnik temizlik” ifadelerinin kullanılmaması yönünde talimat verilirken, Filistin’in nadir durumlarda yazılması ve bu devlet için “işgal altında” ifadesi kullanılmaması yönünde uyarılara yer verildi.

NYT Çalışanlarından Açıklamalar

Kılavuzda, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1948’den bu yana kullanılan “mülteci kampları” ifadesinin de haberlerde yer almaması belirtildi. The Intercept’e açıklamada bulunan NYT çalışanları, yayımlanan haber metinlerinin bazılarında İsrail’in yaptıklarına saygıyla yaklaşıldığına işaret ederek “İsrail-Filistin arasında yaşananlarda tarihsel bir arka planınız ve konuya ilişkin hiçbir fikriniz yoksa durum mantıklı görünebilir” ifadelerini kullandı.

Raporlara Yansıyan Gerçekler

KATLİAM SÖZCÜĞÜ İSRAİLLİLER İÇİN 53, FİLİSTİNLİLER İÇİN 1 KEZ KULLANILDI The Intercept’in ocak ayında yayımladığı raporunda da sadece NYT değil, ABD’nin diğer bilinen gazeteleri Washington Post ve Los Angeles Times’ın da öldürülen Filistinli siviller için “katliam”, “kıyım” ve “korkunç” kelimelerinden kaçındığı ifade edilmişti.

Çatışmaların Boyutu ve Sonuçları

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 500’ü çocuk, 9 bin 560’ı kadın olmak üzere 33 bin 899 Filistinli öldürüldü, 76 bin 664 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 260’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere 604 askerinin öldüğünü duyurdu.

İlgili Yazılar