İdeal indirim – idealindirim.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Bilim İnsanları: Yüz Farklılıklarının Sebebi Anne Beslenmesiyle İlişkili

Bilim İnsanları: Yüz Farklılıklarının Sebebi Anne Beslenmesiyle İlişkili

Haber Haber -
18

Yeni Araştırmaya Göre Yüz Farklılıklarının Sebebi Anne Beslenmesinde Yatıyor

Bilim insanları yaptıkları araştırmada, insanların yüzlerindeki farklılıkların annenin hamileyken tükettiği besinlerle yakından ilişkili olduğunu belirledi. Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmada uluslararası araştırmacılar, anne beslenmesindeki protein seviyesinin embriyoların kraniyofasiyal şeklinde ince ama belirgin değişikliklere yol açabileceğini ortaya koydu.

Protein Ağırlıklı Beslenen Anne Çocuklarının Yüz Hatları Daha Geniş

Araştırmada, hamile farelere ve balıklara farklı diyetler uygulanarak yapılan deneyler sonucunda, annenin tükettiği protein oranının embriyo üzerindeki etkisi incelendi. Protein ağırlıklı beslenen annelerin çocuklarının burun ve çenelerinin daha geniş olduğu tespit edildi. Bu durum, yüzdeki farklılıkların anne karnında beslenmeyle tetiklenen genler tarafından oluşturulduğunu gösterdi.

Annelerin Beslenmesi Yüz Görünümünü ‘İnce Ayar’ Yapabiliyor

Araştırmacılar, hamilelik sırasında ne kadar çok protein tüketilirse, ‘mTORC1’ adı verilen genlerin o kadar aktif hale geldiğini belirledi. Bu durum, bebeğin yüz görünümünü değiştirerek burnun uzunluğundan çenenin belirginliğine kadar çeşitli özellikleri etkileyebileceği ifade edildi. Anne beslenmesinin yüz hatlarını belirlemede önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

Bazı hayvanlarda doğdukları ortama bağlı olarak avantaj sağlayabileceği belirtilen bu durum, balık türleri üzerinde yapılan çalışmalarda da görüldü. Anne balıkların düşük besinli diyet tükettiği durumlarda, yavruların daha uzun ve ince burunlu olma olasılığının arttığı belirlendi. Bu durum, besin bulunabilirliğinin düşük olduğu ortamlarda yavruların avantaj elde etmesini sağlıyor.

İlgili Yazılar